Szardella Filé - Ajóka Filé - Amati

nono 2 295 Ft

A Szardella Filé (olaszul Filetti di Acciughe) az olasz, mediterrán konyha egyik ikonikus alapanyaga. Ez az apró, ízletes hal – amelyet olajban tartósítanak – rendkívül intenzív és egyedi ízt kölcsönöz az ételeknek. A szardella filé karakteres, sós és umami-gazdag ízű, amely tökéletesen kiegészíti a mediterrán fogásokat. Az állaga lágy, mégis húsos, ami kiválóan alkalmas különféle ételek ízesítésére.

Ennél sokoldalúbb hozzávalót ritkán használhatunk az ételeinkben!

Elérhetőség: Nincs raktáron
Cikkszám
GU5557
Elérhető mennyiség
0 db

Felhasználási javaslatok:

1. Alapként szószokhoz és mártásokhoz

Pasta puttanesca: Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, amely szardellával, fekete olívával, kapribogyóval, paradicsomszósszal és fokhagymával készül.

Caesar salátaöntet: A szardella adja a klasszikus Caesar salátaöntet intenzív, umami ízét.

Bagna cauda: Ez egy piemonti specialitás, amely egy meleg mártogatós szardellából, fokhagymából és olívaolajból készül, zöldségekhez vagy kenyérhez.

2. Fűszerként ételekben

Pizzákon: Szardella filét gyakran használnak pizzafeltétként, például a klasszikus Pizza Napoletana esetében.

Húsok és zöldségek ízesítése: A szardella apróra vágva kiválóan alkalmas grillezett zöldségek, sült húsok vagy raguk fűszerezésére.

Levesek és pörköltek: Egy kis szardella hozzáadása mélyebb, gazdagabb ízt adhat a leveseknek vagy pörkölteknek.

3. Snackként vagy előételként

Crostini vagy bruschetta: Pirított kenyérre helyezve, olívaolajjal és paradicsommal tálalva tökéletes előétel.

Antipasti tál részeként: Sajtokkal, olajbogyókkal, sonkával és más mediterrán finomságokkal.

4. Titkos összetevőként

Ha szétfőzzük a szardellát olívaolajban, az eltűnik az ételben, de kiemeli az ízeket, például egy bolognai ragu vagy egyéb húsos mártás esetében.

5. Híres rakott ételekben

Janssons frestelse (Jansson kísértése): Ez az egyik legismertebb svéd fogás, amely vékonyra szeletelt burgonyából, hagymából, tejszínből és "anchovis"-ból készül. Az "anchovis" itt édeskés-sós ízt ad a krémes rakottnak, ami igazán különlegessé teszi.

Gratäng: Más rakott ételek, például zöldséges vagy halas egytálételek ízesítésére is használják.

6. Saláták és szendvicsek ízesítésére

Tojásos saláták: Az "anchovis" gyakran szerepel tojásalapú salátákban, ahol krémes állagú öntettel keverik össze.

Smörgås: A híres skandináv nyitott szendvicseken az "anchovis" gyakran tojás, hagyma, kapribogyó vagy friss kapor kíséretében jelenik meg.

7. Hidegtálak és büfék részeként

Smörgåsbord: A skandináv hidegtálak (svédasztalok) egyik alapvető eleme az "anchovis", amelyet gyakran más savanyított halak és különböző ízesített krémek mellett kínálnak.

Karácsonyi büfé (Julbord): A skandináv karácsonyi büfék egyik tradicionális fogása, amelyben az "anchovis" különféle formában (pl. rakottan vagy salátában) jelenik meg.

8. Szószokhoz és mártásokhoz

Halas vagy húsos ételekhez készített mártások ízesítésére is használják, hogy mélyebb, sós ízt adjanak az ételnek.

9. Sör- és snapszfogások kiegészítője

Az "anchovis" gyakran szerepel kisebb ételek vagy harapnivalók között, amelyeket sör vagy snapsz mellé fogyasztanak. Az édeskés-sós íz remekül kiegészíti az italok karakterét.

 

Érdekességek: Az olasz konyhában a szardellát „ízfokozóként” is emlegetik, mert természetes módon kiemeli az umami ízt. A szardella nemcsak Olaszországban, hanem Spanyolországban, Görögországban és Franciaországban is népszerű, különböző változatokban.

További információk
Származási hely Olaszország
Töltő súly 48 g
Minőségét megőrzi 2026. okt. 2.
Összetevők szardella filé 54%, olíva olaj 45%.

Nincs kapcsolódó cikk