Tökéletes étkezések közötti nassolásra. A méltatlanul elhanyagolt csirkeszárnyakból csodákat lehet varázsolni, az unalmas csirkemellek helyett. Az Amerikaiak ezt művészetté fejlesztették, megszámolhatatlan a variáció a csirkeszárny receptekre. Én a Távol-keleti variációkra szavazok, íme egy ilyen finomság:
Hozzávalók:
Csirkeszárny:
1,5 kg csirkeszárny, a végek nélkül
2 ek sópehely
Máz-szósz:
1,5 dl Édes Chiliszósz Csirkéhez
2 ek barna Nádcukor
3 ek világos Szójaszósz
4 ek Balzsamecet
3 ek Halszósz
2 ek facsart citromlé
1 db friss Citromnád kikloffolva
1 ek szeletelt Fokhagyma
2 tk Szezámolaj
1-2 szál friss újhagyma
Chili pehely
Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra, vékonyan olajozz be egy tepsit, tedd félre.
A máz elkészítése: keverd össze egy tálban az összes mázhoz való alapanyagot, felezd meg a kész adagot, és az egyik felét tedd félre.
Vágd le egy ollóval a lelógó bőrdarabokat a szárnyakról, vágd ketté a szárnyakat szárnytőre és szárnyközépre. A legvégét, a szárnycsúcsot ne használd fel. Sózd meg.
Terítsd el egyenletesen a szárnydarabokat a tepsin, öntsd rá a máz-szószt, forgasd bele a szárnyakat, mindenhol mázas legyen. Süsd 15 percig.
Amíg a szárnyak sülnek, forrald fel a maradék máz-szószt, majd alacsony hőfokon, kevergetve főzd, sűrítsd, amíg láthatóan sűrübb lett, ez kb. 5 percig tart.
Ezalatt a csirkeszárnyak megsültek egy oldalon, tehát vedd ki a tepsit és forgasd meg a szárnyakat, és süsd még 10 percig.
Válts grill sütőfunkcióra, vagy ha a sutődön nincs ilyen, akkor közepes felsősütés állásra, és kend meg a készrefőzött máz-szósszal (a fele szósz maradjon meg későbbre). Grillezd 5 percig.
Vess egy pillantást a szárnyakra, és ha aranybarnára sültek, akkor kész, ha beleszúrsz egy hústűt a legvastagabb részébe, és könnyen belemegy, akkor szaftos is, tehát tényleg kész.
A maradék máz-szósszal kend meg, ecseteld meg mindenhol. Tálaláskor szórj rá újhagyma karikákat, chilipelyhet, ha kell sópelyhet.